Alegeri.

M-am întrebat ani de-a rândul de ce există atât de multă ură, de ce atât de mulți oameni împroaşcă cu noroi în ceilalți, de ce totul pare așa închis, uneori, de ce nu putem fi ceea ce ne dorim, de ce totul pare legat de răutate?

Am crezut o bună perioadă de timp că în toate lucrurile există acel ceva numit noroc sau ghinion. Am crezut destul de mult asemenea geniului eminescian că totul este ghidat după noroc în acest “cerc stâmt”, teorie destul de credibilă până în momentul în care am realizat cât de importantă poate fi o alegere. Alegerile ajung să ne definească. Astfel, o alegere, ci nu o șansă ajunge să ne definească destinul. Viața înseamnă alegeri, ai ocazia să alegi pe cine iubești, în cine  să ai încredere și chiar modul în care te raportezi la cei din jur. După ce mi-am schimbat părerea cu privire la noroc, ghinion şi toate cele, m-am gândit la karma. Ce este karma? „Karma” înseamnă acțiune. Practic este vorba de modul în care legile firii acționează, unde, ceea ce semeni, aceea şi culegi. Ai spune că este o teorie simplistă, dar în fond, în rădăcinile acesteia, este mult mai profundă. O bună bucată de timp am crezut în asta. Crezând că fiecare la un moment dat va plăti pentru păcatele sale sau va primi faptele sale bune într-o formă sau alta. Cert este că nici despre asta nu este. Viața este mult mai complexă de atât. Este despre ceea ce noi alegem, despre ceea ce ne dorim. Mereu avem posibilitatea de a alege, până și dacă stăm într-un anumit loc, într-o anumită relație, dacă iubim, etc. Totuși cum știm că facem alegerile bune dacă noi nu suntem siguri pe anumite lucruri? Cum știm că alegerea făcută azi nu are să ne aducă mâine regrete ?

Bineînteles că am să dau un exemplu și azi. Vreau să vă spun că poate ai avut posibilitatea să alegi între două persoane din viața ta, persoane care aveau calități, dar ai fost nevoit să faci o alegere, alegând ce ai considerat că este mai bun pentru voi, ceea ce îți făcea bine. Acum o să te întrebi, dacă încă nu ai trecut prin asta, nu am să regret dacă aleg doar o persoană, nu am să mă gândesc cum ar fi fost dacă aș fi ales-o pe cealaltă. Te gândești doar dacă nu ești o persoană echilibrată, dacă nu ai pus totul în balanță când ai făcut alegerea. De aceea, mereu am susținut ca înainte de a alege ceva să te gândești bine. Uneori e bine chiar să ai un pix și o foaie și să scrii avantajele şi dezavantajele. Ia mereu lucrurile care îți fac bine și pune-le în practică. Iar alte lucruri care par toxice nu le lăsa să te influențeze, nu îți călca principiile pentru persoane. Tudor Chirilă zicea că cu cât este mai mare zidul împrejurul tău, cu atât va fi mai bun cel care îl va sări. Nu da ocazia oricărui om să te rănească. Nu arăta că ești slab, că te deranjează ceea ce ei spun.

Viața ta depinde de deciziile tale, de alegerile tale. Destinul tău este în mod direct influențat de alegerile pe care le faci azi. Nu alege să petreci timp lângă oameni care pun preț pe ceea ce faci. Alege să te înconjori de oameni buni, frumoși care să te iubească așa cum ești, oameni care să înțeleagă că este normal să faci unele greșeli în viața, dar care să te ajute să te ridici. Nu lăsa pe cei din jur să te facă preș. Nimeni nu are dreptul să te calce în picioare. Mereu am considerat că Dumnezeu a lucrat la fel de mult pe fiecare din noi, așa că nu avem niciun drept să facem pe cineva să se simtă inferior. Da știu uneori este greu, mai ales după ce un om te rănește, eul tău are nevoie de o resemnare, dar câteodată e necesar să îți arăți superioritatea prin tăcere. Tăcerea este o dovadă a indiferenței, iar indefernța poate fi cea mai dură armă.

Aşadar? Ce e de făcut? Indiferent ce îți vor spune cei din jur, trebuie ca alegerile tale să nu fie influențate. Dacă faci ce simți nu are să îți pară rău niciodată. Trăiește viața așa încât să nu ai regret, să poți zice la final că tot ce a fost, îți asumi. Știu, e complicat, dar hei, cine a zis că viața e ușoară ?

Vreau să spun puține lucruri azi, conștientă fiind că fiecare dintre noi are șansa de a alege, că fiecare dintre noi poate să își croiască propriul drum. Nu pot să fac nimic pentru drumul tău, cum nici tu nu poți face nimic pentru al meu. Noi trebuie să facem, să luăm deciziile bune. Pentru cine bune? Pentru noi, pentru viitorul nostru, pentru împăcarea sufletului. Și nu uita, în acest amalgam al vieții alegerile sunt cele care ne definesc existența. Alege mereu ce pare a fi mai bun pentru tine, iar dacă nu merge amintește-ți că uneori aparențele mai și înșeală

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *