Adevărul și libertatea

De-a lungul timpului am căutat adevărul. În ce anume? În toate lucrurile. Există un pasaj în Biblie care spune despre adevăr “Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi “. Acest pasaj se referă la valoarea adevărului. Atunci când vorbim de adevăr știm că adevărul ne dă libertatea.

Adevărul ne face să ne simți liberi de orice povară, ne face să fim fericiți. Spuneau anumite citate că atunci când vine vorba de adevăr, dacă îl spui, nu trebuie să te simți legat de o minciună. Un om drag spunea că minciuna cere o minte mult mai iscusită. Clasica poveste a unui ciobănaș spune că atunci când mergea la oi spunea că vine lupul doar ca să apară lumea în ajutor. Lumea din sat venise odată, de două ori și după nu a mai fost crezut. De ce? Pentru că, spunând adevărul vei fi considerat de oameni un om sincer și drept, dar dacă nu vei fi considerat un mincinos și lumea nu te va mai crede. Și ciobănașul nostru nu a fost crezut în momentul în care a venit lupul. Pentru că atunci când spui mult prea mult minciuni, riști să nu fii crezut atunci când spui adevărul.

Oamenii de multe ori au suferit din cauza adevărului, dar sincer vorbind prefer să sufăr știind adevărul, decât să sufăr, deoarece am trait într-o minciună. Emil Cioran afirma despre adevăr că ar fi cel care ne împiedică pe drum, dar totuși și cel care ne dă ocazia să ne ridicăm și să mergem mai departe. Pentru că da, din moment ce vei crede că ceea ce reprezintă adevărul este un impediment, dar pe urmă vei realiza că adevărul nu este decât cel care te face să îți schimbi viziunea asupra tuturor lucrurilor ce se petrec în jurul tău. Cât timp ai să trăiești în minciună, vei vedea totul ca într-o beznă, robit fiind de convingerile proprii. Dar din clipa când decizi să dai mantaua ce acoperă lumina de pe ochi, abia din clipa aia realizezi că vezi viața clar, că oamenii nu sunt ceea ce par, că până și fericirea este trecătoare și ai nevoie de o resemnare. Personal, aș prefera o rană adâncă pe moment, care dezinfectată se vindecă în defavoarea unei răni ce persistă în propria infecție.

Diferența între adevăr și minciună? Adevărul este cel care așteaptă, care înțelege profundul sufletului, minciuna în schimb este grăbită. Ați întâlnit oameni care spun azi o minciună și mâine o spun modificată? Deseori mi s-a întâmplat asta și astfel de persoane o duceau în zona penibilului prin acțiunile lor. Adevărul este cel care îți dă ocazia să arăți lumii sinceritatea sufletului tău, modul în care știi să abordezi orice situație drept, corect și cu demnitate. Un om demn nu minte. Un om demn își asumă și greșelile și lucrurile mai puțin bune făcute.

Aaa, da și spunând mereu adevărul nu o să fie necesar să îți amintești ce ai spus, pentru că adevărul îți dă șansa unei vieți libere. Dar vreau să vă spun că oamenii pot face două greșeli pe drumul acesta, spre adevăr. Pot să ajungă să nu înceapă drumul niciodată sau să nu îl termine niciodată. De ce? De frică. Ne este frică să știm adevărul, știind că el ne va distruge, ne va dărâma la fel ca un zid lovit de ceva. Și dacă drumul acesta nu începe niciodată vei alege singur să trăiești în minciună.

Alegerea îți aparține. Ai șansa să alegi cum trăiești. Poți trăi liber în lumina adevărului cu riscul să mai cazi pe drum sau poți trăi în întunericul minciunii, știind că la un moment dat tot vei fi dărâmat, pentru că o întreagă viața în întuneric nu ai cum să trăiești, la un moment dat tot vei dori lumina.

Păstrează această idee în sufletul tău…într-o lume în care amăgirea își lasă amprenta la fiecare colt, a spune adevărul este un act al curajului. Fii curajos, invincibil și sincer!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *