Alegeri ce te definesc

De multe ori m-am întrebat cum ne influențează o persoană existența, cum reușim să ne schimbăm pentru o persoană sau mai ales de ce facem anumite lucruri, călcând peste principii, de dragul unei persoane. După cum spunea o imagine cu Olaf care circula pe net, există anumite persoane pentru care chiar merită să te topești, pentru care chiar merită să te schimbi. Tot din “ vasta cultură“ a facebook-ului am învățat că există persoane care se schimbă pentru persoane noi din viața lor imediat, dar care pentru persoanele cu care sunt obișnuite nu ar mișca nici măcar un deget. Sună de-a dreptul interesant cum un om poate face asta. Știi clasica poveste, cu un băiat rău care a cunoscut o persoană, de cele mai multe ori o fată pentru care și-a schimbat principiile? Ai zice că a facut-o din iubire, dar în fond omul dorea schimbarea, avea nevoie doar de un element catalizator, iar acel element s-a nimerit a fi o persoană dragă.

În anii de debut a vieții, unii copil sunt mult mai ușor influențabili, totuși nu este de uitat că unii adulți sunt maleabili. De obicei, cele mai apropiate persoane, au o influență mult mai mare asupra indivizilor. Oricum, nu este de uitat, faptul că influența poate fi directă sau subtilă. Un exemplu de influență directă, apare atunci când vine vorba de îmbrăcăminte, ceri părerea unei persoane, iar ea îți influențează alegerea prin opinia ei. Această influență apare într-un mod inconștient, fără a realiza persoana de lângă noi, ce impact puternic ar putea avea, asupra noastră. O influentă subtilă apare în momentul în care, ne schimbăm treptat temperamentul sub influența unei persoane. Aici, vreau să dau un exemplu din literatură, atunci când Ghiță, personajul principal al nuvelei „ Moara cu noroc” se schimbă, sub influența banului și a antagonistului Lică Sămădău. Pe de altă parte, avem și persoane care devin MENTOR. Un mentor, este o persoană care are cea mai mare putere de influență.

Unele persoane te influențează în mod inconștient, altele o fac conștient cu scopul de a ne ajuta, sau cu scop propriu. Unii se folosesc, de arta șantajului pentru o gamă variată de motive. Cert este că e important să știm bine persoanele în care putem avea încredere, cărora le putem spune totul sau cele care ne doresc binele.

Cum ne lăsăm influențați? Uneori o facem într-un mod direct, stiind că, de pildă la muncă patronul/șeful are anumite așteptări, vrând ca lucrurile să fie făcute într-un mod anume. Pe de altă parte însă, chiar și viața socială este o inflență, mediul online ne influențează de cele mai multe ori în alegerile importante ale vieții, deoarece ne fac, să ne dorim a fi ceea ce se promovează, căutând valoriile din trending, nicidecum cele care ne dau nouă șansa de a ne arăta personalitatea. Acesta e un capitol atât de stufos, în care nu-mi permit să mă adâncesc prea tare.

Concluzia? Există anumite influențe voite, în mod inconștient sau conștient. Altele influențe sunt forțate de împrejurări, de cerințele unei firme, sau a vieții din mediul online. Nu știu dacă e foarte important cine ne influențează, ci scopurile persoanei.Pe ideea din folclor „scopul scuză mijloacele”. Trebuie să învățăm să facem o clară delimnitare între persoanele care ne doresc binele, ne spun un sfat din dorința de a ne fi bine și altele care încearcă să ne sape o groapă. Până la urmă, și cei mai buni prieten pot fi deghizați, dându-ne mai apoi seama că sunt dușmani. Mie îmi place să ascult ce are fiecare de zis, ca mai apoi să iau ce este bun de la fiecare. Dacă o persoană apropiată vede într-un anumit mod lucrurile, nu este rău să o ascultăm, să vedem ce ne sugerează, dar mereu să rămânem la alegerile noastre. Da, este bine să iei în considerare orice sfat, dar dacă vreodată ai greși măcar să ști că ai greșit pe propriile alegeri, nu pe a ceea ce ți-a sugerat cineva. Știu, știu că sunt persoane bune, care ne ajută, care ne doresc binele, dar v-a trebui să înveți că de-a lungul timpului singura persoană care îți vrea cu adevărat binele ești tu.

Și până la urmă ce să faci? Să te lași influențat sau să sfidezi totul? Circula o vreme în popor expresia „capul plecat sabia nu îl taie” , de-a dreptul adevărat, supunerea e bună, dar aici apare și o întrebare, ai putea să trăiești o viață știindu-te slugă, cu capul plecat, sau ai alege să mori demn/ă de ceea ce ești fără a lăsa o clipă capul jos. Ok, să ne înțelegem, când vine vorba de legile statului, de propuneri a unor grupuri pentru adaptare e de-a dreptul corect să te supui, dar când vine vorba de alegeri personale, consider supunerea o formă de înjosire. Revenim la întrebarea din debut… Să te lași influențat? Uneori da, alteori nu. Important e să știi când trebuie să te lași și când nu trebuie. Pentru că de multe ori viața e asemenea unui joc și fiecare joc are regulile sale. Practic tu alegi pentru tine, dar niciodată nu te lăsa călcat/ă în picioare pentru 2 secunde de glorie. Am învățat că demintatea e cea mai frumoasă formă a trăirii umane. La final, să știi că toate alegerile îți aparțin, că atunci când ai greșit de fapt doar ai suportat consecințele propriilor tale alegeri. Multe persoane pe care le cunosc, s-au căsătorit de pildă cu persoanele pe care părinții sau apropiații lor le plăceau doar pentru a face pe plac familiei. Lucru care mi se pare total greșit. Trebuie să faci ce simți, punând mereu inima în concordanță cu rațiunea. Și nu uita, jocul tău, deciziile tale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *