Anxietate și gânduri

Obișnuiesc să mă întreb de multe ori ce se întâmplă cu mine, de ce cresc atât de repede, de ce timpul zboară luându-mi clipele frumoase. Mi-am dat seama mai apoi că eu sunt confuză, că deseori nu știu ce se întâmplă. Unii oameni ziceau că sunt într-o perioadă de anxietate, că aș suferi o depresie, lucru care deseori era adevărat, de asta m-am gândit să scriu despre depresie, despre anxietate.

Luându-o treptat, anxietatea apare prima dată, sub forma unei îngrijorări, a unor temeri iraționale, a unor panici nejustificate sau chiar a tendinței de  perfecționism, ce nu poate fi dusă la îndeplinire. Anxietatea este cea care duce la depresie. Deși există multe șanse ca acestea să conviețuiască, ele apar frecvent în anumite momemte ale vieții. De pildă, ajungi să treci printr-o perioadă de anxietatea, cunoscusem un tip care a pierdut o persoană foarte dragă recent și mi-a mărturisit că trece prin această perioadă, am reușit să îl înteleg și să îi fiu alături, pentru că oamenii au nevoie de alți oameni să le fie alături când trec prin perioade dificile.

Anxietatea este un termen vast, dar în fond sunt sigură că fiecare dintre noi la un  moment dat am  avut această stare. Fiecare dintre noi avem uneori tendința să ne inundăm mintea cu îngrijorări, să nu putem sta locului, să avem îndoieli repetate, să ne amintim unele amintiri neplăcute. Și aici, vreau să precizez, că uneori pățeam asta. De multe ori mă pun în pat și revăd anumite momente neplăcute sau nu neapărat neplăcute, dar momente care ne marchează. E adevărat, nu este ușor, nu este ușor când treci printr-o perioadă dificilă, o perioadă de anxietate, dar mereu puterea asupra psihicului este în mâinile tale. Uneori, am avut impresia că peste anumite impedimente nu voi trece niciodată, dar am făcut-o. Am susținut și în volumul meu ideea că tu ești cel mai bun psiholog al tău. Și am vorbit cu multe persoane care au fost la psiholog, toți mi-au zis că în anumite momente e bine să apelezi la o persoană care te poate îndruma, dar până la urmă această persoană îți dă doar sfaturi. Practic este ca și cum ai primi un  manual de instrucțiuni, cineva ți-l citește, iar tu faci exact ce ţi se spune. Da știu uneori e chiar util, alteori e benefic să îți acorzi șansa de a pune în ansamblu totul, de a nu te ghida după instrucțiuni, de a face cum s-ar zice după tine totul, haotic. Anxietatea este cuvântul opus egoului, ajungi să te simți atât de sigur, dar nu că vei reuși, ci că vei face totul greșit.

Așadar, este necesar să tratăm problema de la rădăcină, când simți că ceva nu este în regulă, oferă-ți timp. Vezi unde ai pierdut esențialul și adună-te. Viața e mult prea scurtă ca să o petreci în stări negative. Stările interioare pot fi controlate. Controlează-le și nu le lăsa pe ele să te controleze.

La sfârșit vreau să vă spun că, în viață, fiecare dintre noi trece prin momente dificile, fiecare simte descurajarea ca o povară grea ce îi apasă pe umeri, esențial nu este să nu o simți, ci să ai puterea să o biruiești. Ca să ajungi în lumină este necesar să treci prin întuneric de cele mai multe ori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *