Automulțumire și încredere

Știu că fiecare din noi alergăm după ceva în viață, poate după un job, poate după o funcție, un nou orizont, o speranță. Obișnuim să facem asta și din lipsa de încredere în noi. Credem deseori că dacă avem o anumită poziție în societate, odată cu poziția respectivă, are să apară și o nouă viziune asupra noastră. Așa am crezut și eu mult timp, am crezut că dacă o să am un blog automat are să vină și mulțumirea de sine, nu este deloc așa. În viață, relația cu noi înșine trebuie construită în privat, nicidecum în văzul lumii. Există și lucruri care, ne dau automulțumirea, cum ar fi ducerea la bun sfârșit a unei dorințe, a unui target. Ideea e că nu ar trebui să ne administreze asta stima de sine, făcând clar diferența între scopurile vieții și relația cu noi înșine.

Cum poți să revii la normal și să îți alimentezi stima de sine? Oferă-ți timp, timp în care să fii cu tine însuți, meditând, găsind cauza problemei, determinând momentul în care ai simțit că te-ai pierdut pe tine. E necesar, uneori să pui un stop atunci când este necesar, oferindu-ți șansa unei relaxări. În amalgamul vieții, e necesar să iei o pauză pentru tine.

Totuși cum apare această lipsă de încredere? De obicei, apare din copilărie, din lipsa timpului petrecut cu cei dragi, ca mai apoi la maturitate să se dezvolte sub o altă formă, forma unei stări emoționale care devine inconfortabilă, practic nu te simți bine cu tine însuți.

Las mai jos o listă de efecte ale stimei de sine scăzute:

-lipsa de comunicare cu părinții

-depresia

-tulburări de personalitate

-tendința de victimizare

E foarte ușor să observi un om care nu are încredere în sine. Aceasta se remarcă, după spusele psihologilor, chiar și pe musculatura feței. Cum poate musculatura să spună despre lipsa încrederii? Prin încordarea muşchiilor feței. La nivelul faptelor, omul care are încredere în sine face multe fapte, se remarcă. Pe de altă parte, însă, există anumite utopiilor, încrederea de sine reprezintă o iluzie. Pentru a o alimenta este nevoie de gândire, să știi mereu să faci ceva pentru persoanele de lângă tine. Am să las un exemplu pentru a clarifica ideea acestor utopii, eu practic o anumită activitate, de exemplu fac curățenie, gândindu-mă la un plan de muncă pe viitor, mâine sau cine știe. Ideea e că această încredere în sine, se câștigă în timp prin diverse acțiuni. Și este foarte ușor de depistat chiar și prin rebeliune sau cum am precizat mai sus victimizarea. În aproape fiecare clasă, există una sau mai multe persoane, în special băieții care au tendința de a se remarca prin rebeliune. Ei doresc să sfideze legile. Pe de altă parte, însă victima este o persoană care se simte neajutorată și se bazează pe ceilalți. Este necesar să ajutăm astfel de persoane, sugerându-le anumite lucruri ce ar duce la „VINDECAREA “ acestora. Comportă-te cu astfel de persoane ca și cu copiii, oferă-le șansa să te țină de mână când încep să facă primii pași, apoi lasă-le să meargă singure, știind că pot conta pe mâinile tale acolo când au să se clatine, iar mai apoi, privește evoluția, privește cum merge. Există de asemenea, foarte mulți oameni, cărora dacă încerci să le oferi ajutor percep asta ca o formă de milă. Aceste persoane, prezintă o stimă de sine foarte scăzută. Cu astfel de persoane, este necesar să fim mult mai atenți. Ei se aseamănă cu pruncii, au nevoie mai întâi să simtă spiritul matern și mai apoi se liniștesc. Trebuie să învățăm să ne îngrijim de cei din jur, e necesar să învățăm că cei de lângă noi, poate nu ne cer ajutorul, dar au nevoie de el.

Încrederea e o bază, orice pe lumea aceasta trebuie să aibă o fundație. Baza relației cu sinele este încrederea. Orice relație trebuie să aibă la bază încrederea. Dar când vine vorba de sine, încrederea este un factor important, unul determinant.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *