Dacă vrei să fii puternic…

Am căutat ani de-a rândul înțelesul cuvântului putere, am căutat luni în șir sensul expresiei „om puternic”, expresie care mă zdruncina de cele mai multe ori. Însă, astăzi știu, iar ceea ce azi știu, simt nevoia să împărtășesc cu voi. Luni de-a rândul am judecat, aș zice persoanele ce numeau pe ceilalți puternici, am făcut asta pentru că nu înțelegeam cum poate un om să fie mai puternic, mai slab etc. Astăzi, însă realizez că ceea ce sunt sau suntem noi ca oameni în prezent este rezultatul. A ce? Rezultatul muncii noastre, a încercărilor prin care am trecut, a miliardelor de vise care au fost sau nu realizate, pentru că viața este drumul în care apar diverși factori ai maturizării.  

Puterea unui om constă în tăria pe care acesta o are, în puterea sa de influență asupra celorlalți. Toate au putere asupra noastră, pentru că dacă stăm să ne gândim, un singur tricou cu mesaj motivațional poate să ne modifice starea în totalitate, tot așa un singur om poate face lucruri mari în jurul său. Îmi vine în minte o imagine din una din povestirile biblice pe care le citeam când eram micuță. Și mă duc cu gândul la Estera, o fată care a reușit să salveze un popor, mă gândesc de asemenea și la o fetită care a dat un sfat celor din jur și deși era roabă prin ea stăpânul ei a ajuns vindecat de lepră. Și dacă tot vorbim de Biblie și ne aflăm în săptămâna mare, Isus a murit pe cruce de unul singur, pentru noi toți, un om poate face totul pentru cei din jur, un singur om poate schimba destinul.  

E atât de important să fii în aceste vremuri puternic, e atât de important să ai putere, să ai tăria de a spune lucrurilor pe nume. Dacă pe timpul lui Ceaușescu școala era obligatorie, acum am ajuns să nu pese nimănui de ce face fiecare, e alegerea mea dacă merg sau nu la școală, dacă fac sau nu un anumit lucru, da e alegerea mea, dar e momentul să ies din acel cocon mic și să zbor ca un fluture. Cât timp stau în coconul meu nu am să mă dezvolt, nu am să devin un om mai puternic, pentru că acolo mă formez, tăria zborului o formez din clipa în care ies în aer, ies în lume, din  momentul în care cei din jur mă văd. Mereu mi-au plăcut fluturii, mereu mi-a plăcut modul lor frumos de a aprecia viața, așa scurtă cum este.  

Am trăit prea mult înconjurați de frică, uitând că în mijlocul fricii nu ne dezvoltăm nici noi, nici puterea noastră, nici măcar visele noastre nu prind contur aici, dacă simți totuși că ești atât de slab, încât ai nevoie să chemi pe cineva lângă tine, adu-ți un sprijin, nu renunța doar pentru că pare greu. Oamenii puternici nu renunță nici măcar atunci când povara apasă sfâșietor pe umeri, doar atunci când vezi linia de finish. Am trăit mult prea mult înconjurați de frică, frica de singurătate, de neputință. E timpul să ne oprim. E timpul să investim în formarea noastră, în puterea noastră.  

Un om puternic este un om care luptă, care se dezvoltă, care luptă pentru visele sale, un om care citește, un om care acumulează cunoștințe, care rezistă furtunii, care nu renunță. Fii un astfel de om, un om care ajută pe alții, dar care știe ce valori importante poartă în pieptul său, care știe ce importantă este partea basic a vieții. Și nu uita, în societate e necesar să fii puternic pentru a fi plăcut sau chiar invidiat de ceilalți, dar pentru a fi puternic este necesar să fii un om înțelept.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *