Examene

De-a lungul vieții ajungem față în față cu diverse momente dificile. Ajungem să dăm examene, să dăm examen pentru intrarea la liceu, pentru facultate, chiar și pentru un job. Examene care par a ne pregăti pentru viață. Sincer mi-a fost greu ca și copil să înțeleg cum au reușit asemenea teste să ne pregătească pentru viață. Dar crescând, ne dăm seama cum acestea ne ajută. Până și referitor la materile care îmi par neinteresante,  am ajuns să le consider de folos.

Examenele au fost gândite pentru a ne ajuta să ne evaluăm cunoștințele, pentru a ne dezvolta, pentru a ne face niște oameni mai buni. Cum reușesc examenele să ne schimbe? Ne introduc ideea responasbilității, ne fac să fim conștienți că avem o responsabilitate. Da, într-adevăr școala ar fi mult mai lejeră fără examene, dar gândul mă duce la viață. Dacă la școală avem de dat examene pentru care ne pregătim din timp și știm din timp data în care vom da aceste examene, în viață nu este așa. În viață ajungem să avem contact cu situații dificile, fără a ști când vor fi ele. Este ca și cum te-ai trezi pur și simplu în sala de examen. De aceasta cauză am ales să vorbesc despre examene. Mi se pare mult mai ușor să vorbesc despre viață. decât despre școală. Ciudat nu? Dar așa este pentru că elevii se gândesc mult mai mult la viață, decât la școală. Elevii sunt blocați de multe ori într-un sistem de învățământ mucegăit, sistem care nu reușețe să ajungă la nivelul dorit de ei. La fel și cu biserica, la fel cu toate.

Și uite așa apare viața care ne surprinde. Cu testele ei, referitoare la credință, la putere, frică, cine știe. Trebuie să fim conștienți că cerul nu întreabă niciodată omul când să apară ploaia. De aceea este necesar să avem la bază iubire autentică, să ne oprim din a vrea totul pe tavă. Tendința tinerilor în încercarea împlinirii, chiar și în viață este de a primi totul acum, de a obține maxim fără muncă, de a face totul așa cum vrem noi. De aici cred că apare și problema copiatului. Vrem maximum fără să facem ceva pentru el și în ceea ce privește examenele vieții nu poți obține nimic fără muncă.

„În viaţă dăm examene. Dacă ne-am biruit patimile, dacă am dorit iubirea, dacă am urât răul, dacă ne-am cunoscut pe noi înşine, dacă L-am întâlnit pe Dumnezeu, atunci am găsit scopul, ţinta, sensul vieţii. Am trecut examenele, suntem câştigători. Simţim mireasma veşniciei. Nu ne temem de moarte. Nu ni se pare obositoare viaţa. Nădăjduim. Ne bucurăm.”                     

                                                    –Monahul Moise Aghioritul

Am considerat citatul de mai sus ca fiind cel ce sintetizează tot sensul vieții, cel care surprinde ideile de bază, surprinzând puterea de a birui patimile, lupta cu patimile reprezintă un examen. E important să te cunoști pe tine, să ieși mai bun din examene, să devii cea mai bună variantă, astfel vei afla sensul vieții. Vei ști importanța fiecărei clipe și vei fi pregătit pentru drumul vieții, drum spinos de multe ori, dar este drumul care ne duce la fericire. Vrei să fii fericit ? Iartă. Iubește, fii sincer. Sincer cu tine, sincer cu cei din jur, iubind, ajutând fiind mereu pregătiți să ajutați pe cei din jur. Viața este dificilă, este drept, dar doar uniți vom putea să fim biruitori examenelor. Și nu uitați, pe această cale viața te vrea mereu școlar, de aceea îți pune în față numeroase examene. Surprinde-o și tu pe ea prin faptul că ești mereu pregătit pentru ele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *