Impactul cuvintelor…

Persoanele din jurul nostru sunt diferite, știm asta, deși societatea dorește uniformizare, noi știm că cei din jurul nostru sunt diferiți. Avem de multe ori tendința să judecăm anumite persoane după anumite momente, reacții etc, lucru total greșit. Făcusem mult timp asta, pentru că îmi plăcea să știu să cataloghez orice persoană fără probleme. Cert este că acest lucru reprezintă un cusur. Nu este bine să judeci o persoană după aparențe. Aceasta este precum ai judeca un produs după ambalajul pe care îl are. Anumiți oameni au anumite reacții nepotrivite la un anumit moment, dar aceasta nu înseamnă că aceștia nu se pot justifica. De câte ori nu ai reacționat într-un moment de nervozitate nepotrivit ca mai apoi să regreți. Dacă cineva te-ar judeca dupa acel moment unic, regretabil sunt sigură, că ți s-ar părea incorect. Uite exact așa se întâmplă și cu persoanele cărora le punem anumite etichete fără a ști 1% din trăirile persoanelor.

Îmi place să las mereu exemple. Cunoscusem în trecut o persoană care mi-a zis după foarte puține întâlniri, în care nu prea avuse tangențe cu mine, că eu sunt un anumit „gen” de fată. Pe scurt m-a încadrat într-o anumită clasă fără a ști măcar cine sunt, de unde vin, trecutul meu, fără a avea o imagine clară asupra vieții mele, o imagine reală. Ei bine, pentru mine genul acesta de persoane sunt persoanele pentru care fiecare din noi e o anumită categorie. Nu există nimeni care să poată să iasă din tipare, toți ar trebui să fim pe kalapot. Mie cel puțin nu îmi place asta, mereu când cunosc un om din acesta am tendința de a-i arăta cine sunt de fapt. Și clar mă lupt să îi dovedesc că sunt total opusul la ceea ce credea el. Și așa mi se pare corect, nu mi se pare ok să te lasi să fi inclus în ceea ce o persoană își dorește, pentru că există mulți oameni ce zic asta doar pentru „a te face să dansezi după cum ei cântă”.

Lăsând exemplele la o parte și revenind la teorie, diferențele ne oferă ocazia de a fi unici. Unii duc diferențele acestea în zona extremă unde apare eticheta de „ciudat” , alții consideră ca a fi diferit înseamnă a fi şi special. Pentru fiecare dintre noi e diferit. Am învățat de-a lungul timpului să nu judec trăirea cuiva dacă nu o înțeleg. Pentru că niciodată nu vei ști prin ce a trecut o persoană ca să ajungă aici. Lucruri pozitive, negative, e normal, dar ceea nu este normal este să ne permitem cu nonșalanță să jignim, să judecăm, să catalogăm o persoană în funcție de o pasă mai puțin bună.

Ca fapt divers, un cititor a afirmat despre mine că aș fi o persoană ce nu a fost capabilă să treacă peste o decepție, total incorect. Sunt o persoană diferită, care a reușit să depășească un episod al vieții, o decepție adolescentină prin arta creației, care nu este pentru oricine. Lăsând la o parte această “ paranteză“ cred că în viață este important să ne păstrăm echilibrul, mai ales cel emoțional Mereu am susținut ideea rațiunii, chiar și atunci când a venit vorba de iubire, dar astăzi este despre diferențe, catalogări și greșeli mult prea des întâlnite, iar uneori prea dureroase. Am învățat în timp că odată ce arunci o vorbă, întreaga reputație a celui de lângă tine ar putea fi pătată. Lumea care te aude făcând anumite afirmații, care poate în fond sunt  fără o anumită certitudine cu privire la un individ, le poate lua cuvintele tale drept bune și nu cred că ți-ar plăcea ca cineva să spună despre tine niște lucruri total neadevărate, dar ceilalți să le creadă. Știu este complicat, complicat să nu te afirmi când ai ocazia, dar gândește-te merită să oferi hate unei persoane pe care personal nici măcar nu o cunoști? Merită să rănești sau să ataci o persoană doar pentru că ai auzit vorbindu-se pe la colțuri? Cuvintele au un impact puternic asupra unor oameni. De pildă, dacă ai să îi spui zilnic unui copil că este ratat la un moment dat el chiar o să creadă că are o problemă, că ceva este în neregulă cu el. Nu mă crezi? Ok, atunci hai să apelăm la ceea ce afirmă psihologii, studiile făcute de psihologul Serge Ciccotti, sunt în număr de 150 și vorbesc despre psihologia socială.

Lăsând la o parte ideea psihologiei, care uneori pare a mă pasiona la modul obsesiv, cu siguranță ai pățit să auzi despre o persoană un lucru și pe urmă să îți dai seama că dacă nu dădeai o șansă persoanei rămâneai cu o părere greșită. Să presupunem că ai un prieten ce îți spune despre cineva că este o persoană capricioasă, ca exemplu, tu ai ajuns să intri în contact cu acea persoană și descoperi că de fapt nu este deloc așa, realizezi că puteai rămâne cu o părere greșită, doar pentru că altcineva ți-a plasat informația aceasta de-a gata fără ca tu să analizezi.

În final, ce este de făcut ? Eu cred că este cel mai bine să nu ne afirmăm în privință trăsăturilor unei persoane decât dacă o cunoaștem foarte bine. Și încă un sfat, decât să spui ceva rău de o persoană mai bine taci. Înainte de orice acțiune fii rațional, pune-te în situația persoanei respective, analizează totul, nu te lăsa, ca cei din jur, pradă tentației de a ști totul despre toți doar pentru că dă bine. Mai mult decât dorința de a da bine este important să protejezi pe cei din jur, iar dacă aceasta este o formă prin care o faci, atunci fa-o. Cred că e ceva simplu, sunt sigură că dacă îți ceream ceva greu ți-ai fi dat silința să îl faci, așa îți cer doar să fii mereu atent la ce spui, meditând mereu la impactul cuvintelor asupra persoanelor de lângă noi. Nu uita, nu cu jigniri se clădește respectul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *