Nemulțumirea

Am observat în timp, cât de complicat poate deveni să fii un om mulțumitor. Avem mereu tendința să fim nemulțumiți. Avem tendința de a spera la ceva mai bun, de a dori ceva mai bun. Oamenii s-au bazat deseori pe ideea nemulțumirii, ca fiind cea care ne duce spre progres, nimic rău în asta, dar haideți să vorbim despre ce cred oamenii din jur când suntem constant nemulțumitori.

Am un om drag care obișnuiește să îmi spună că sunt încontinuu nemulțumită de ceea ce face el. Și am făcut un mic test. Timp de o săptămână îi spuneam persoanei respective un mulțumesc, referitor la ceva ce făcea pentru mine și am observat un progres. Cred că relația de nemulțumire ar trebui să o ai doar în relația cu tine însuți. Pentru că atunci când ești constant nemulțumit de omul de lângă tine, acesta ajunge să simtă că nu ar fi suficient pentru tine. Oamenii trebuie să știe constant că pot să fie ceva mai bun dacă luptă pentru asta, dar dacă spui continuu unui om că nu e suficient de bun, el va ajunge să creadă asta. Și să crezi că nu ești suficient de bun, te face să devii introvertit. Așa că aveți grijă cu nemulțumirile în ceea ce privește relația cu semenii. Nu îi faceți să se simtă insuficienți pentru voi.

Cât despre relația cu tine însăți, e bine să mai fii nemulțumit. Și dacă în mod obișnuit, cuvântul nemulțumire nu poate fi asociat cu o acțiune pozitivă, în mod neobișnuit dacă o canalizezi corect, îți poate schimba viața. Nu te mulțumi cu ceea ce ești azi. Da, e bine să fii fericit cu ce ești azi, dar fii așa, știind că mâine vei fi o variantă mai bună. Practic, am să vă dau un exemplu pentru a înțelege mai bine ceea ce voiam să zic.

Eu astăzi sunt nemulțumită de ceea ce sunt azi. Nu dezmăgită, doar nemulțumită, știind că pot deveni ceva mai bun și pentru a deveni ceva mai bun, am să fac mici progrese zilnice, progrese de care am să mă bucur în fiecare zi.  Asta e nemulțumirea roditoare, care te face să înflorești, care te face să dai tot ce e mai bun din tine, pentru a ajunge pe culmi înalte. O astfel de nemulțumire doresc tuturora.

Trebuie să fim conștienți însă, că există și o alta, negativă. Există genul acela de nemulțumire care te face efectiv să clachezi. Ați auzit deseori persoane cărora li s-a spus atât de des că sunt un eșec, că au ajuns la un moment dat să se închidă în sine, crezând asta. Am cunoscut o fată ce avea o profesoară, care zilnic îi spunea că nu știe suficient, că nu e suficient de pregătită, fata respectivă a ajuns un eșec pentru societate, pentru că i s-a spus prea des că nu va fi nimic în această viață. Și de aceea mă văd nevoită să spun oamenilor despre cuvinte, mă văd nevoită să rog oamenii să fie atenți la cuvinte și la impactul acestora. Nemulțumirea te poate duce în pragul depresiei, mai ales când vorbim de o nemulțumire constantă. De aceea, sugerez mereu oamenilor să aprecieze pe cei din jur și să evite gândul nemulțumirii cu privire la ei. Poate da, nu face cel mai bine un anumit lucru o persoană și poate e stângace, dar gândește-te că pentru el poate acel lucru pe care îl face, înseamnă totul. Nu lua unui om fericirea, nu face pe nimeni să sufere și nu pentru gândul că o să se întoarcă roata, cu gândul că nimeni nu merită suferința. Oricât de rău ar fi un om.

Unii consideră o boală, a fi nemulțumit, alții, un ajutor pe scara succesului. Eu vă doresc doar bine tuturor şi dacă simți că prin nemulțumire poți să te lansezi spre succes, fă-o, dacă nu elimin-o. Ia viața ca pe o joacă câteodată, conștient fiind, că fiecare joc are reguli, dar când vine vorba de viața ta, o să fie vorba implicit și de regulile tale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *