Pierdut printre ambiție și motivație

Inițial am vrut să încep și astăzi promovând o anumită temă, clară și concisă. Dar mă văd silită să aduc în atenție un subiect discutabil și care de-a lungul timpului și-a păstrat unicitatea și forma unică, ci anume mă văd silită să vă vorbesc despre motivație, ambiție, practic despre ceea care ne conduce pe fiecare dintre noi spre marile succese. Am dorit mereu să fac lucrurile în modalitate unică, să nu renunț, să-mi arăt mie că pot, să arăt lumii că pot până când am realizat că tot ceea ce  îmi doresc eu, nu vine așa peste noapte. Și am făcut totul cu răbdare. Sincer credeam că cel mai greu în viață este până îți găsești drumul, surpriza însă a venit atunci când știam ce vreau, ştiam domeniul în care aș putea să dau tot ce e mai bun, dar nu am avut sprijin. Ce este un sprijin? Ai tinde să spui că este o persoană care să te încurajeze, nimic greșit în asta, dar un sprijin mai este și un suport, un om cu o experiență în domeniu, iar în țara noastră, oameni cu experiență în domeniu care să te ajute în debut se găsesc din ce în ce mai rar. De ce așa? Ființele umane, odată ce gustă succesul, uită, uită de unde au pornit, uită că și ei la rândul lor au fost ajutați, sprijiniți, sfătuiți și îndrumați pe un anumit drum, o anumită cale. Este foarte greu să te ridici de unul singur, greu, dar nu imposibil. Și mă văd iarăși nevoită, să revin la puterea pe care o are psihicul uman, tu ca persoană poți orice, îți propui, tu nu ai nevoie de cineva anume ca să te ridici într-un anumit domeniu. Ai nevoie doar de tine și de ambiție. Dacă aș vrea să fiu cea mai bună bucătăreasă din oras, ar trebui să mă ambiționez, să adun informațiile necesare acestui domeniu și să încep să profesez. Ideea e că nu poți fi cel mai bun bucătar, dacă tu nu aduni informații, nu practici această meserie. Eu de pildă îmi doresc ca blogul meu să ajungă cunoscut, dar fac ceva pentru asta, mă documentez, aduc subiecte, duc un proces de cultivare pentru mine, în primul rând, apoi din viață, experienţă sau alte surse vin și prezint anumite subiecte. Totuși, ce reprezintă motivația? Conform dex-ului „motivația reprezintă o totalitate a motivelor ce determină o persoană să facă anumite lucruri.” Pe de altă parte, haideți să privim și ambiția. Ce este ambiția? Ambiția este deja o dorință, dorința de a ajunge la succes, dorința de a realiza ceva. În viață, începem anumite lucruri din ambiție, dar le continuăm, le ducem la bun sfârșit sau tragem să fim cei mai buni cu ajutorul motivației. Motivația este cea care oferă argumentul pentru care continui să faci un anumit lucru, pe când ambiția reprezintă aspirația spre un anumit lucru. De ce am dorit să vă arăt diferențele dintre cele două? Pentru că de cele mai multe ori se face confuzie. Am vrut să clarific această confuzie, evidenţiind diferenţa dintre cele două. De ce este atât de important să le ai? Pentru că te ajută să îți dai un sens, să nu mai ai întrebările existențiale, oferă răspuns acestora.

Am găsit recent câte un citat despre cele două pe care le las mai jos:

 “Ambitia nu e condamnabilă, nici nu trebuie să-l blamezi pe acel ambițios care doreste să ajungă la situatii mai înalte prin mijloace cinstite și onorabile; dimpotrivă, aceștia pot înfaptui lucruri mari și sublime. Cine însă e lipsit de aceste aspiratii are un spirit inert, înclinat mai degrabă spre lenevire decât spre actiune.”

                                                                                                                                   Francesco Guicciardini

“Motivaţia este inteligenţa care se identifică cu cele mai profunde sentimente asociate gândurilor tale. Acestea reprezintă aspectul subconştient al fiecărui gând conştient.”

                                                      Herbert Harris

De ce am dorit să las aici aceste două citate? Pentru că ambele scot în evidență ideea ambiției și a motivației ca și calități ale oamenilor harnici, ale oamenilor ce doresc să părăsească zona de confort pentru a se mulțumi pe ei însuși mai întâi. E important să cauți persoane care îți oferă curaj, putere care nu te lasă să te târăști prin viață. Și anturajul are influență asupra persoanei. Caută să ai alături oameni cu prinicipii solide, dar nu crede că în ceilalți e răspunsul. Locul unde ești tu este pământul, locul la care visezi este cerul, iar singura scară care te duce la locul pe care îl visezi este în sufletul tău.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *