Principiile și dorințele

Am început să observ că tinerii au tendința la începutul vieții să își formeze anumite principii, aș zice destul de solide, după care ei cred că vor să se ghideze, lucru foarte bun de altfel, dar totuși ce faci atunci când e necesar să calci peste principii, pentru a acționa într-o anumită situație? Ce faci atunci când principiile tale se pun contra voinței sufletului? Ce e de făcut când trebuie să alegi între principiu și dorință?

Aș fi ipocrită dacă v-aș sugera mereu să alegeți principiile, aș fi de-a dreptul falsă dacă aș sugera cititoriilor mei să aleagă mereu dorințele în defavoarea principiilor. E drept, uneori călcarea unor principii poate fi de-a dreptul amară, dar alteori poate avea un gust dulce-acrișor care să îmbete. Principii… ce sunt principiile? Un set de valori, a unui anume punct de vedere. Cu siguranță ai cunoscut un om care zicea că nu face un anumit lucru „din principiu”, lucru bun. Dar în viață mereu trebuie să existe un echilibru… dacă ai principii riști să pierzi multe oportunități, iar dacă te ghidezi doar pe dorințe riști să pierzi o anumită reputație în fața celor de lângă tine. Da, știu că mereu v-am sugerat să faceți ceea ce simțiți, dar niciodată nu aș sugera cuiva să facă un lucru care nu este rațional.

Să revenim la mine, nu am vrut să fac din acest blog un jurnal, deși asta pare uneori, am găsit un exemplu, aș zice eu unul banal, dar e necesar pentru a vă face o imagine clară. Eu mi-am propus să nu îmi cobor niciodată standardele impuse la început pentru o persoană, acesta era principiul meu, iar mai apoi am făcut-o în mod voit pentru că dorința de a petrece timp cu acea persoană a fost mai puternică decât principiu. Greșit? Poate. Dar dacă ți-aș spune că am petrecut cu persoana aceea cele mai frumoase clipe din viață. Vedeți e așa diferit, de la caz la caz. Uneori să îți calci principiul este o eroare ce îți poate aduce fericirea pe termen lung.

Nu am zis să vă spun alegeți una sau alegeți cealaltă, încerc să aleg ceea ce este mai bine pentru mine, pentru ceea ce eu cred. Dacă pot să vă sfătuiesc cu ceva, pot doar să spun să alegeți mereu ceea ce vă face fericiți, oferiți-vă timp, timp de meditare, timp de punere în balanță a celor două sau mai multe oportunități. Viața cu principii e într-adevăr o viață solidă, dar fiți serioşi, e ca și cum ai mânca toată ziua mâncare, uneori mai e necesar să oferi corpului tău și un desert. Și acum că te-am făcut să te gândești la dulce, fă-ți viața dulce, oferă-ți ocazia la fericire.

Aşadar, vă las un singur principiu solid și anume, în viață să nu te dai bătut. În rest, mereu fă ceea ce simți. Nu te lăsa ghidat după ce își doresc ceilalți, deciziile tale, viața ta, planurile tale și mai mult de atât sunt principiile tale, tu le alegi, tu le modelezi după bunul tău plac. Eu rămân pe clasica idee, îmi plac oamenii mai mult decât principiile și absolut nimic nu îmi displace mai mult pe lume decât oamenii fără principii. Aaa, da și nu uitați cel mai greu nu este să lupți pentru principii, ci să ai puterea să le respecți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *