Școala și influența sa.

De mică visam că viitorul meu va avea legătură directă cu școala pe care o frecventez. Visam să fiu medic, visam că tot ceea ce eu voi face va fi să salvez viețile oamenilor, că fiecare fetiță are vise așa mărețe în clipele petrecute în școala primară. Am crezut mereu școala un factor cheie în dezvoltarea mea personală, în drumul meu în viață.

În timpul școlii primare credem că orice vis poate zbura, la fel ca în piesa mult prea veche, dar și prea cunoscută a Andrei, în avioane de hârtie. Ca să conștientizăm mai apoi, că aceste vise trebuie să aibă o bază, duc în spatele lor ani grei de muncă și dedicare. Ei bine, viziunea asupra viitorului, asupra școlii și a atâtor alte lucruri se modifică pe parcurs. Dacă inițial învățam cel mai bine și nu îmi permiteam să nu rezolv când era ceva legat de școală, pe urmă în anii ciclului gimnazial am început să fiu mai delăsătoare, spunându-mi deseori că lângă atâtea note de 10 merge și o notă de 8, de 9 sau mai știu eu ce note luam pe atunci. Cert este că viziunea copiilor asupra școlii se schimbă, din cauza mai multor facturi. Aidoma cum viziunea asupra unei materii se schimbă din cauza unui profesor cu care ai avut divergențe, pentru că vrem, nu vrem să ascundem, acestea sunt niște lucruri cu care ne confruntăm și aceste lucruri sunt printre noi. Apoi am crescut, vorbim de liceu și am considerat de multe ori școala o bătaie mult prea mare de cap. Sunt sigură că ai auzit deseori fraza asta „de ce să învăț la materia aceasta? oricum nu mă ajută la nimic… ”. Conviețuind cu alți tineri la un liceu de prestigiu din județ, am realizat că mulți dintre noi considerăm școala cea mai mare povară. Că majoritatea încă au visul american în cap cu licee în care dansează lumea în pauză, unde pe holurile școlii există dulapuri pentru fiecare elev, unde profesorii pun mai mult accent pe teorie, decât pe practică. Vis frumos de altfel, dar când ne trezim din acest vis, e necesar să înțelegem că aceasta este ceea ce avem, iar ceea ce am eu, e cel mai frumos lucru pentru că este al meu.

Da, într-adevăr școala la ora actuală are și minusuri, dar gândiți-vă câte din cele pe care noi le avem acum nu sunt lucrurile la care cei dinainte doar visau ? Școala mereu a avut aspecte pozitive și negative. Am observat însă între tineri o tendință nouă, mulți din juni afirmă că nu au nevoie de școală pentru ceea ce ei își doresc în viață, nu pot și nici nu sunt în măsură de a contesta acest lucru. Școala în schimb are alt scop, nu acesta. Școala printre facilitățile sale multiple poate să te ajute să îți croiești un drum în viață, însă nu acesta este rolul său principal. Rolul principal al acesteia este să te ajute să duci cu tine prin viață un pachet basic de cunoștințe. Este ca și cum atunci când vii pe această lume primești un ghiozdan, ghiozdan în care toată viața va trebui să îți porți merindea. Școala te ajută să pui în primii ani ai vieții merinde în acesta pentru ca în anii ce vor urma doar să o iei când ai nevoie. Așa am reușit să îmi schimb viziunea  asupra școlii, conștientă fiind, că aceasta a avut de-a lungul timpului și dezavantaje.

Să vorbim și de aspectele negative, profesorii spun deseori, mai ales cei care predau materii reale că dezavantajul apare în momentul în care încerci să îi explici unui copil de plidă un experiment și acesta trebuie să își imagineze tot procesul, pe când dacă experimentul ar fi realizat, pus în practică, cu sigurantă copiii ar înțelege altfel, chiar și cu ajutorul memoriei vizuale. În schimb dacă ar fi după mine, ar include o tentă ludică în fiecare materie, copiii tind spre modernism, nicidecum spre stilul mult prea vintage.

Tot timpul vor exista lucruri bune şi altele mai puțin bune, dar până una alta școala e un loc chiar frumos în care mi-am făcut o grămadă de prieteni, în care am trăit cele mai ciudate şi amuzante amintiri şi ea este locul unde am învățat că fiecare eșec este doar un nou drum, o nouă șansă. O notă proastă îți poate da o ambiție iesită din comun pentru următoarele note, o glumă care a rănit pe cineva te poate face să înțelegi ce impact au cuvintele asupra noastră. Învățătoarea mea ne spunea mereu că școala este locul în care avem o a doua familie, că aici avem parte de o a doua mamă pentru câteva ore, eram mica, dar cuvintele ei au rămas atât de adânc întipărite în sufletul meu, încât abia azi realizez cât de importante au fost vorbele dânsei. Învățătoarea fiecăruia dintre noi a avut un impact puternic asupra sa. Mereu am văzut o învățătoare ca un factor cheie al inițierii, apoi profesorii, profesorii cu care deseori ajungem să legăm relații de prietenie. Mi se pare surprinzător cum am ajuns să vorbesc cu unii profesori de parcă eram prieteni de o viață. Cred că la aceasta se referă ideea aceea a relației dintre profesor-elev.

La final vreau să subliniez ideea că fiecare dintre noi rămânem cu ceva din școală…unii cu cunoștințe, alții cu relații ce vor avea să dureze toată viața, iar alții cu amintirile atât bune, cât și rele a anilor ce au trecut mult prea repede. Pentru că fie că ești încă pe băncile școlii, fie ești deja cu diploma de bacalaureat la purtător, acest articol te-a făcut să ai în suflet nostalgie, pentru că anii petrecuți pe băncile școlii reprezintă cei mai frumoși ani ai vieții, numiți și ani de formare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *